Könyvet írtam…és kiadom! 8.rész

Kivitelezés, végső fázis…nyomda kiválasztása. Mik a szempontok? Matt vagy fényes? Ragasztó vagy cérna? Utolsó korrektúra. Mintapéldány? Minden gondolat, ami foglalkoztat. Hogy legyen, hogy jó legyen? 🖋

Kiderült a meglepetés: a blog indulásával együtt folyamatosan dolgoztam egy másik projekten is: magánkiadásban megjelenésre került, június 30-án, első könyvem, A Lélek szirmai névvel. A kötetet ITT megrendelheted.

Ez inspirált arra, hogy magáról az alkotói folyamatról és a kiadás menetéről készítsek egy blog-sorozatot itt, a saját felületemen. 

Minden otthonra lel ezen a felületen, amit a saját bőrömön megtapasztaltam és tapasztalok folyamatosan. Hol kezdjük? Mik is egy könyv kiadásának lépései? Mely élményekkel és tapasztalatokkal, tanulságokkal gazdagszik az ember? Miért kezdődik a könyvkiadás után az  „igazi munka”? Végigmegyünk mindenen, lépésről-lépésre.

A borító és főleg a belívek össszeállta után, amikor már megvan az alapjuk, és csak ugyanazon dolgozunk korrektúrával vagy kisebb változtatásokkal, nem radikálisan, már akkor tanácsolták nekem, hogy gondolkozzak el a nyomdán. Nem is azon, hogy a nyomdakész anyag milyen papírból legyen nyomtatva, hanem egy – mert kell a gerincméretet tudni pontosan a vége felé közeledve, másrészről azt is el kell dönteni, hogy milyen kötéssel készüljön a könyv. Ragasztó vagy cérnafűzés? A cérna tartósabb – ezért drágább is, bár nem sokkal (pár száz forint); viszont a gerinctől is függ, hogyha nem annyira nagy a gerincméret, akkor a ragasztó is lehet bőven elég erős ahhoz, de ez nyomdai technikán is múlik, nagyon sok, különféle ragasztási technika is van ma már. (Hot melt, PUR.) És igen, ha nem csak ezekért kell mihamarabb nyomdát választani, akkor azért, mert a könyvvásárok és a nyár miatt sorban állás lehet, nagyban függ a nyomda telítettségétől, mikorra lesz készen a könyved. Mindezeket el is felejtve, egyetlen dolog miatt nagyon fontos, ha úgy vágsz bele, mint én, hogy amatőr vagy, nincs terved, vagy nincs konkrét elképzelés sem: azért célszerű leghamarabb elkezdni, mert az nem a mindegy, hogy MELYIK nyomdát választja az ember. Szét kell nézni, millió árajánlatot kérni és mérlegelni. Ennek a döntésnek a hossza pedig nem lehet összecsapott. Itt, a kivitelezés végén. A céltermék itt lesz előállítva, és valószínű itt hagyod majd a zsebedből a legtöbb pénzt, szóval elkezdtem kérdezősködni és nyomdai árajánlatokat kérni.

Egyértelműen gondolkoztam mintapéldány kézhez kapásában is, én szeretem könyv alapban olvasni az anyagom, nem gépben feltétlen, ezért fontos volt, hogy lássak egy kész dolgot, mielőtt azt mondom a nagyüzemi gyártásra, hogy mehet. Hát….nem egy árajánlatot kértem, de valahogy sosem ért össze a történet. Hol ez nem volt egy helyen, hol az, nem volt egyetlen olyan, ahol minden lett volna, amit kerestem, és persze, nem hazudok: megfizethető árban. Igenis fontos, hogy akár személyesen is elérhető legyen a nyomda, ha követni kell a folyamatot, és persze, a szállításnál sem azt akartam, akárki hozza is ki, akár országon át is….akkor sem azt akartam, hogy a könyveim átutazzanak millió km-t, dobálgatva platótól-platóra. Mindenképpen legyen jó a kommunikáció a nyomdavezetővel.  Egyértelmű volt, hogy legyen az a papír, amivel nyomtatni szeretnék, és hogy készítsenek mintapéldányt is. Még volt idő, amikor volumenizált papírban is gondolkodtam, de egyik nyomdánál sem rendelik azt a papírt meg, vagy nem dolgoznak vele. (Készletoptimalizálási és beszerzési okokból.) Vagy, te nem tudod megfizetni. Van, aki egy hónap után válaszolt, volt, aki nagyon drága volt, volt, aki feltűnően olcsó, volt, aki nem készít mintapéldányt, volt, akiről hallottam, hogy nem megbízhatóan dolgozik – a végtermékeknél nem egyforma a nyomás stb.; volt, akinél a könyvem leterheltség miatt egy hónap múlva került volna nyomásra…..egyszóval nem tudtam, hogy járok jól….elég nehéz volt a döntés végül.

Így sem maradtam tökéletesen elégedett, de vállalni kell kis kompromisszumot és kockázatot is. Azt tudtam, hogy mindenről lehet tárgyalni, alkudni stb., de a mintapéldányból nem adtam lejjebb. Akartam. Még, ha az plusz pénzbe is kerül, plusz kiszállítással. A nyomdák többsége viszont nagyon kedves volt, készséges, válaszoltak a kérdéseimre javarészt. Ha van ISBN számod, itt jön be az, hogy példányonként, mind a szállításnál a legkevesebb áfát kell fizetned; illetve, ki pénzért vállalja, ki ingyen, de a nyomda a felelős azért, hogy az OSZK-ba be legyenek szolgáltatva a köteles példányok.

Rajtam állt tehát a döntés, hogy hosszú mérlegelés után döntenem kellett. Mindent tudtam már a nyomdába kerüléshez, amit el kellett dönteni, csak ezt nem….MELYIK legyen? Az utolsó, ami be is került a könyvbe, az ez volt, bár, ahogy mondták, van, aki meg sem nevezi a nyomdát a könyvében, én mégis így tartottam helyesnek. Végül is, nekik köszönhető, hogy érinthetővé vált a kéziratom, tíz év alkotói munka, és előtte, megelőzően két hónapos kivitelezési munkálatok után.

Másrészről, azért is sürgetett azért az idő, mert a nyomdakész anyagokhoz mindkét esetben-borító, belívek- kellett a gerincméret, amit már sokszor leírtam, hogy a nyomda mondd meg, illetve ő küldi, milyen paraméterekben várja be nyomdájába az anyagokat.

Na, de nézzük át, mit kell egyáltalán egy nyomdai árajánlat kéréshez elküldeni?

Kb. mindazt, amikről eddig kellett gondolkodni, és dönteni, és mindent, amiket már tudsz, vagyis:

 • könyvborító: Füles, karton fedeles könyv/keményfedeles/puhaborító
 • méret
 • oldalszám
 • belív: 4+ 4 szín, papír típusa és grammja (műnyomó, matt, 135 g – pl.)
 • borító: 4+0 szín, gramm, típus, kérsz-e fényes fóliát rá – pl: 300 g, műnyomó, FÉNYES fólia
 • példányszámod
 • ragasztó-cérnakötésre is külön kérhetsz árajánlatot

Felteheted további kérdéseid, ez mind fontos:

 • Mennyi a kivitelezési idő a nyomdához való beérkezés után?
 • A ragasztókötésnél pontosan mit használnak?
 • Csinálnak-e mintapéldányt?
 • Az mennyi plusz költség és mennyi a kivitelezési ideje?
 • Mennyi pontosan az ÁFA?  (Meg kell említeni, hogy van ISBN számod, mert számít.)
 • Az anyagokat e-mailben lehet- e továbbítani?
 • Kérdezz a szállításról!
 • Kérj gerincméretet! (Esetemben kellett a fülek mérete is – mennyit bír el a gép, így lettek csonkosan csak 66mm-esek a 8 helyett, mert nem bírt többet a gép.)

Árajánlat elfogadás után – ha döntöttél

 • Ezek alapján adnak választ, és készül el az árajánlatod egy példányszámra, plusz ÁFA. Fontos, hogy ezek után tudod a teljes költséget kiszámolni, mintapéldánnyal, szállítással, és az egy példányszámra kapott árat ÁFÁ-stól számold arra a példányszámra, amit egyébként szeretnél. Innentől, ha látod, milyen válaszokat kapsz, és mennyibe kerül… lehet dönteni, ki mellett voksolsz.
 • Ha kérdésed van, nyugodtan kontaktálj telefonon velük. Másabb személyesen hallani egy hangot, és úgy válaszol a kérdéseidre.
 • Ha elfogadod az ajánlatot, megkapod a paramétereket, melyek szerint be kell szolgáltasd a könyvedet képező borítót és belíveket. (Színtér, Formátum, Színprofil, Felbontás, Kifutó.) Mindent elküldenek neked, és ha szakemberekkel működsz együtt, ne aggódj, ők tudni fogják mi – mi jelent, és aszerint küldik el neked a nyomdakész anyagokat, amiket szintén tudsz továbbítani. Ne ijedj meg, hogyha halványabb színeket látsz, nekem is elmondták, hogy ez a nyomdagép miatt van, amint kivitelezésre kerül, azok ugyanolyan színek lesznek, mint amiket lefixeltetek már.
 • Leadott megrendelésedben (írásban, bár van olyan, aki szerződésbe is foglalja) szerepeljen akkor ismét minden adat – mert ez már nem ajánlatkérés, hanem megrendelés, legyen benne a mintapéldány igénylése, még egyszer a példányszámod, valamint máris küldheted a nyomdakész doksikat!
 • Ezek alapján indul meg a mintapéldány elkészülése.

Mintapéldány és nagyüzemi gyártás

 • Természetesen, előzetes díjbekérő kifizetése után indul el a gyártás. Akár mintapéldánynál, akár nagyüzemi gyártásnál. Előbb fizetsz, aztán fognak bele.
 • Nekem szerencsém volt, mert nem volt a színes gép terhelt, így egy hét alatt már kézhez is kaptam a mintapéldányom.
 • Fontos, hogy minden díjbekérőt, minden számlát csekkolj.
 • Amint kézhez kapod, értesítsd a nyomdádat, hogy megérkezett és átnézésre kerül a mintapéldány.
 • Innentől van kis időd, még egyszer átolvasni az egészet, és immár, kezedben tartani a könyved, körbe forgatni milyen, ténylegesen ekkor látod meg, hogyan is néz ki, hogyan mutat. Ha kell több idő, szánd rá, nem sietsz sehová. Itt még utoljára, akár mindenen lehet változtatni, vagy példányszámon állítani. Amíg nem mondasz áment, nem kezdik meg a nagyüzemi gyártást.
 • Amennyiben a nyomda részéről nem vagy elégedett valamivel, itt, ezen a pontos, még szintén tudod nekik jelezni. Pl. én megírtam, hogy a ragasztókötés lehet erősebb! (Kiderült: a géppel ragasztott könyv mindig erősebb, mint a kézi, a mintapéldányt lehet csak kézzel csinálják, úgyhogy, ha így jársz, ne ijedj meg, a nagyobb mennyiség eleve gépi kötés mindig.)
 • Jogod van átgondolni végül mit szeretnél, hiszen most látod igazán a könyvet, de pont ezért csináltatsz mintapéldányt, még kérhetsz változtatást, akár borítóban, akár belíveknél. A tördelő és borítótervező munkája majd itt ér véget. Ezután. Ha bármi más lett, azt a verziót küldd el ismét a nyomdába, és informáld őket, hogy utána, azokkal a csatolmányokkal induljon meg a nagyüzemi gyártás.
 • A nyomdától kérhetsz mindig visszaigazolást, bár javarészt jelzik ezeket; hogy beérkezett-e az utalt összeged, beérkeztek-e az anyagok, megfelelnek-e, mit mikorra várj stb. Sőt, a folyamatos kontakt mindig fontos!
 • Ha futárszolgálat viszi, általában 1 nap, mire odaér, vagy, ha a nyomdában át is veszi a futár, akkor is másnap viszi ki.
 • Példányszámtól függően a következő folyamatokon megy keresztül a könyved: kinyomás, bekötés, körbevágás, becsomagolás, futárszolgálatnak átadás-szállítás/vagy átveszed a nyomdában.

Mennyi ideig van a nyomdában a könyv?

 • Ez nyomdától és leterheltségétől függ. Számolj mindig inkább késéssel, akármi közbejöhet. Ezért fontod, hogy kontaktban kell lenni a nyomdával, hogy ezekről informálódj. Inkább később legyen, mint el legyen kapkodva!!!
 • Átlagban 4-6 hét is lehet, nekem szerencsém volt, kettő héten belül meg is kaptam. A végső anyagok leadása után kettő héten belül. Bár ez mondom nyomdától, és egyébként nyomott példányszám nagyságától is függ.

Mikor ér véget a nyomda „szolgálata”?

 • Amikor megkapod kiszállítva a köteteid, nyugalomban leülsz, mindent átnézed, igen, mindet, egytől-egyig, és ha nincs hiba, félrenyomás, vagy félrekötés, minden lap a helyén van, minden szín olyan, amilyennek kell, hogy legyen; és nincs rajtuk sérülés, mindegyik kötet megvan, majd akkor. Hátra lehet dőlni. Hála Istennek nem tudom milyen az, ha nem így van; valószínű, hogy visszaküldöd számukra, és újra nyomják. Bármilyen eltérést tapasztalsz, írd meg nekik, és véleményezd a munkájukat, akkor is, ha elégedett vagy, mert fontos a feedback. Ha pedig valamit tényleg elnyomtak, akkor pedig azért jelezd, hogy azt javítani kell, mert te nem úgy adtad le az anyagaidat, és bizonyítható, hogy akkor a nyomdában történt hiba.
 • Minden számlát ments le és ellenőrizd.
 • Ha a szállítással nem vagy elégedett, bár nem feltétlen az ő kompetenciájuk, akkor is lehet jelezni feléjük, mert együttműködő partnerek. Amennyiben a szállítás során keletkezett külső sérülés a dobozon, és ezáltal a könyveiden, akkor a futárszolgálatnál tehetsz panaszt.
 • Míg a nyomdával vagy kontaktban az ajánlatkéréstől az összes köteted kézhez kapásáig és lecsekkolásáig, az lehet egy hónap is, vagy több.
 • Ha nincs egyik részről sem, semmilyen tartozás már, akkor meg lehet köszönni a munkájukat, és onnantól te maradsz már a köteteiddel. 😊

A nyomdai folyamatokkal együtt, főleg a mintapéldány kézhez kapásakor erősen gondolkozni kell, hogy leng a bárd a fejünk fölött…..indul hamarosan a „munka”, mert kézhez kapod a köteteid……de mi legyen a marketinggel? Hogy tudasd ezt? Hol áruld? Hogy? Mennyiért? Milyen felületen? Hogyan hangold össze, hogy köteted eljusson az Olvasóidhoz?

Megjelent a könyvem!

De hogyan, miként, miszerint értékesítsem?

Folytatás következik….

képek: pixabay.com, saját

A sorozat előző bejegyzései ITT olvashatóak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tetszik a tartalom amit nálam olvasol? Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót

 

Örülök, hogy Nálam jártál! Amennyiben tetszett az itteni tartalom, iratkozz fel hírleveleimre, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót