Könyvet írok! 2.rész

Alkotói folyamat, összeáll az anyag… 🖋

Kiderült a meglepetés: a blog indulásával együtt folyamatosan dolgoztam egy másik projekten is: magánkiadásban megjelenésre kerül első könyvem, A Lélek szirmai névvel😊 Hamarosan!


Ez inspirált arra, hogy magáról az alkotói folyamatról és a kiadás menetéről készítsek egy blog-sorozatot itt, a saját felületemen 😊 Minden, mondtam, amit saját bőrön megtapasztalok, itt otthont kap. Hol kezdjük? Mik is egy könyv kiadásának lépései? Mely élményekkel és tapasztalatokkal, tanulságokkal gazdagszik az ember? Miért kezdődik a könyvkiadás után a  „munka”? Végig megyünk mindenen, lépésről-lépésre.

Hogyan jön össze egy könyv anyaga?

Minden írói ihlet és inspiráció azon alapszik, ha valaki könyvírásra szánja magát, hogy eleve ott a tudat, hogy „szeretnék egy könyvet írni, tehát írni fogok. Vagyis kell…..” Vagyis eleve ott a „kell” tudata. Kiknek szeretnék írni? Miről írjak? Hogyan írjak – stílus, műfaj? Mit írjak, milyen felépítésben, hogyan szerkesszem össze, hogyan építsem fel? Első a téma megtalálása és a célközönség kigondolása. Az ő igényeik felkutatása, muszáj kicsit köztük lenni, hogy a könyv minél több szívbe beletaláljon. Választhatsz nekik könnyebb vagy kedvezőbb nyelvezetet is, a lényeg, hogy mindeközben mindig maradjon meg a saját Hangod is, és maradj írói stílusod keretében-attól vagy egyedi, eredeti és attól vagy az, aki, amivel/amiben eltér másoktól. Sokan lehetnek inspirációid, de inkább építsd be a magad alkotói terméseibe, azt, ahogyan Te értelmezed, azt, ami/aki megihletett azzal, amivel…

Ha könyvírásra gondolsz, elsőként ezeket döntsd el magadban, és elkezdheted az alkotást akár egyedül, vagy szerezz magad mellé egy nagyon jó szerkesztőt. Indulhat is a folyamat. Írás közben többször konzultálhatsz a szerkesztőddel, ha van, átgondolni a koncepciót, fejezeteket, szerkezetet, minden elgondolásodról kérdezhetsz tőle. Nálam ugye én magam voltam a szerkesztő is. Előzetesen tanulmányaim jó célt szolgáltak ebben 😊

Ha az anyagod megvan, mármint az írás része, akkor mehet átnézésre-korrektúra, szerkesztési szempontok, belső illusztráció, grafikai lépések. Jöhet a tördelőszerkesztő, majd a gondolkodás a borítóról. Hip-hip hurrá, mehet is nyomdába a könyv, és utána indul a munka….bizony, az értékesítés. Ne aggódj, ha ez gyors volt, ezekről a lépésekről, melyekről én is most nemrég tanultam sokat, az első könyv kiadásra kerülése közben, ezekről lesz szó a Könyvet írok! folytatásos blogbejegyzés sorozatomban.

Én is tervezem, hogy még írok, szóval, legközelebb, talán másmilyen érzés lesz, lehet a kiadás része lesz könnyebb, mivel ezt elsőre kitapasztalni nagy falat volt, hiába volt meg hozzá az „anyag”, legközelebbi könyvemben mondom, ez valószínű változni fog. Az írás lesz valószínű, még ha imádok is és könnyedén jön, akkor is nehezebb lehet majd. Én úgy érzem, az, ha kell írni, az akkor is egy plusz „termelői” nyomás.

Itt nálam elsőre nem ez volt a helyzet. Az anyagom a könyvhöz már adott volt.

Miért szerettem volna egyszer tényleg kiadni az én összeállt, könyvvé ért gondolatsoraim?

Ez az első anyag, az én álmom megvalósulása. 10 év szellemi gyermeke. Egy kézzel fogható termék, amit a Lélek és Szív szültek. És az Élet. És a Sors. Egy álmodó alkotó Belőlem. Jó tudni, hogy ha nem is lenne folytatás, nyomot hagyok magam után. Jó tudni, hogy megnyithattam a Lelkemet a világnak. Utamon, a kibontakozásom virágzásaként ez egy állomás. Elérem, hogy megjelenik, és főleg, hogy azt is elértem, ahová a könyv vége elér. És ahová nemcsak az olvasásban, hanem az Életben is, minden Olvasó eljuthat majd. Bízom benne! Úgy, ahogy Én. Személyes folyamatban. Nálam tíz év alatt történt. Ez volt a Jel, hogy Most. Tényleg. „Add ki, mert most a leghitelesebb.”- szólt a Hangom. Ez az egész lényege és fontossága. Ez az ok és ez az értelem.

Hogyan állt össze az anyagom?

Ahogy első bejegyzésemben írtam, bizony, évek alatt gyűlt össze, akár magánéleti, akár szakmai indíttatásból született meg egy-egy kötetben szereplő alkotás. Ezeket gondoltam úgy, hogy válogatásban lehetne olvasni, fejezetekre szerkesztve és lebontva.

Arról, hogy igazából hogyan is van összeállva, részletet hozok könyvem Előszavából:

„Ebben a kötetben szépen „végig gyalogolok” azokon a korszakokon, melyek a legnehezebbek voltak számomra, de az írással és a szeretteim támogatásával újjászülettem utánuk. A fejezetek követik azt a ciklust, mely az életben is végigmegy bennünk: amikor még remélünk, amikor csalódunk, amikor újra kell kezdenünk, és amikor megértjük, hogy Értünk volt minden, és elérjük a harmonikus boldogság lebegő állapotát. Valamint megosztok történeteket is, melyek mind megtörténtek Életemben, vagy olyan tanulságok, melyeket kamatoztathat az ember. Az írások fejezeteken belül kronológiai sorrendet követnek, kivéve pár példát, amikor téma vagy gyakorlati szempontból változtatnom kellett azok sorrendjén.

Minden „szirom” 2011–2021 között hullott le.

Olvashatjátok majd, hogy vannak visszatérő motívumok, vezérszálak, mint a szerelem, a belső békére találás és ezáltal az Öröklét elérésére való törekvések, melyek újra és újra előkerülhetnek, azonban, mivel már más életszakaszban jártam akkor, ezért egészen más megvilágításba lehetett őket helyezni.”

Miért ez a téma? Bátorság volt?

Valamilyen szinten igen, mert hisz ismeretlen szerző vagyok, első könnyvel… és nem csináltam nagyobb közönségfelmérést/kutatást sem. Mégsem bánom, bántam meg egy percig sem. Annyi jövőbeni tervet is adott, ihletet, és szárnyakat ez a folyamat. Nemcsak a könyvet, ha ezt a folyamatot is meg tudom veletek osztani, és tudjátok akár ti is hasznosítani, ha ezzel szeretnétek foglalkozni bármikor is, vagy titeket is érdekel, akkor már megérte 😊

Az utóbbi két-három hónap megerősített abban, hogy az írás vonalat szeretném megtartani a jövőben.

Lehet bátor volt eléggé ez a lépés, de én szerencsésnek tartom, hogy az első könyvem Rólam beszél, mert így hiteles képet kaphatnak az olvasói arról, aki írta. Nemcsak, ahogyan írok, mert ezek valóban megtörtént eseményekhez kapcsolódnak mind, tehát megéltem, túlestem mindezeken, tudom, miről írok. Nem egy képzeletvilágról, nem illúziókról, hanem mindarról, ami megtörtént Velem, mégis ami elérhető, ami Valóság lehet a Ti életetekben is. Nem egy fantázia dolog. Nem is folytatom senki regényét, nem majmolok senkit, hanem magamat adom, saját, benső, személyes és írói fejlődési folyamatomban.

Megvolt tehát a témám….a választás jónak bizonyult, több „gyümölcs” végig egy folyamaton…több fejezetben, tetszett. Indulhat a gyűjtés, az anyagok szortírozása.

Kialakul a könyv felépítése, koncepciója, szerkezete, alakja és kivitelezése bennem, és megkapja kéziratom első Otthonát….ezekről lesz szó legközelebb.

Folytatás következik…

kép:pixabay.com, A Lélek szirmai könyv borítója saját kép! Nem illusztráció, ez a könyv valódi, külső megjelenése lesz.

A sorozat további bejegyzései itt olvashatóak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tetszik a tartalom amit nálam olvasol? Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót

 

Örülök, hogy Nálam jártál! Amennyiben tetszett az itteni tartalom, iratkozz fel hírleveleimre, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót