A művészet lényege…

Az bizony az az egyszerűség, amit ennél a fiatalembernél is, akit most ajánlok a figyelmetekbe, látható. Kell egy nagy adag tehetség igaz, és kellő hangszer, de amint látjátok egy kisebb zongora is megteszi (ő szintetizátorral kezdte) és az a fajta szellemi átélés, amit sugároz magából, ahogy zongorázik.


Ennyire egyszerű, úgy alkotni, ahogy Peter Fuller megteszi. Abból, ami a rendelkezésére áll, a legjobbat kihozni. Felveszi az őt érdeklő, de közismert és népszerű dalokat az ő feldolgozásában és megosztja. Mennyire jól teszi. Egynémelyiknél egy az egyben olyan, mintha az eredetit hallaná az ember, és máskor pedig, a dalokat saját képére formálva játssza el őket. Imádom, amikor valaki ennyire egyszerűen és természetesen használja azt a tehetséget, amivel leszületik ide. Valami olyat kapott, amit meg kell mutatnia magából. Mert az ember több lesz tőle, jó érzéssel tölti el, és elgondolkodtatja, hogy vannak még nem celebek is, vagy influencerek, hanem tiszta tehetségek, akik nem elfecsérelni szeretnék ezt, hanem élni vele nemes értelemben és átadni. Hogy mégis jó felé haladhat a világ, ha vannak olyanok, mint Peter, aki ilyen beleérzéssel és átéléssel tud minden egyes porcikájában az éppen játszott műre koncentrálni, átadni magát a zongora billentyűinek dallamára, és 15 évesen ilyen komoly darabokat is, nemcsak pop dalokat ad elő. És ilyen könnyedén! Van, hogy kotta nélkül játszik tökéletes dallamvezetéssel, kellő dinamikával és érződik zenei érzékenysége minden előadásakor. Látszik, hogy megszűnik a világ, amikor zongorázik. Látszik, hogy házasságot kötött odafenn a zenével. Látszik az alázat!


Ez a leg- szívet- gyönyörködtetőbb, amikor belebotlik az ember ilyen tehetségekbe. Nemcsak az előadásai gyönyörűek, hanem egy művészt ez teszi értékessé. Ezt nem lehet megjátszani. Ő pedig megmutatja, elég ránézni az arcára játék közben, hogy érzi, érti a zenét- és átadja ezt, annyira egyszerűen és mégis mélyen- mint ahogy a tánc is olyan, vagy a dalok; a zene-a leguniverzálisabb nyelv a világon. Mindőnket összeköt, lehet nem érteni a nyelvet, amin énekelnek, lehet máshogy táncolunk, de minden hallgatója érzi a zenét, a dallamot, a ritmust. A művész pedig a dinamikát, a hangnemet és minden összetevőt, mert ha ő igazán érzi a zenét, amit át akar adni, akkor a hallgatója is legalább úgy fogja, ahogy ő 😊 Ez mágikus folyamat.


Nagy felfedezés volt nekem Ő, amikor 2013 elején az Anna Karenina című mozifilm trailere kijött. Nero- Two steps from hell szólt alatta. Nem ismertem ezt az instrumentalt, rákerestem, mert ahogy írtam, és ez a zenének is volt köszönhető, a trailer nagyon hatásos volt, egyre emelkedett… egyszóval jó volt a dalválasztás is. Nem mindig választanak a filmekben a hozzá tartozó soundtrack-ről zenét, és itt is így van. Szóval beírtam a dalt…és valahogy ezt a fiút adta ki, ahogy ezt a dalt játssza. Le voltam sokkolva. Semmi manír, semmi filter….semmi díszlet…..csak a tiszta művészet….15 évesen. Kotta nélkül. Több ilyen van, tudom, de én akárhányszor ilyenbe botlok, tátva marad a szám. Ilyen kifinomultsággal és alázattal nyúlni valamihez. (Sajnos ma már inkább celebeket jegyez meg az ember, azokat, akik mindenhonnan folynak). Pedig jó lenne több ilyen srác válna közismertté, bár ki tudja, mennyire változtatná meg a hírnév?


Nem akarok annyira magasztosan írni, mindenki döntse el maga….. és nézzetek meg több előadást is tőle, megéri, véleményem szerint. Mindent fogtok érteni. Úgyhogy ne is az én szavaim legyenek mérvadóak, elég, ha ennyit tudtok és remélem egyre többen jegyzik majd meg a nevét: Peter Fuller 😊


A srác 20 évesen befejezte az aktivitását Youtube-on és Facebook-on, remélem a zenélést nem, és sosem fogja…..mert hihetetlen kár lenne érte. A kommentekben is csak elismerően írtak róla. Az biztos, hogy kiemelkedő és nemcsak a kora miatt…le sem tagadhatná, hogy magában, a vérében van a zene, annyira látszik a zenészeknek minden mozdulatukon 😊 Le sem tagadhatnák 😊


Itt tudtok tőle hallgatni dalokat zongorán, zongorás feldolgozásban.


Átlagban ismert zenéket hoz, de ha valami új dal megtetszik majd nektek, amit nem ismertetek talán, annál jobb. Fedezzétek fel, másért nem, megéri, megérteni (én is ilyen videókkal szoktam magam emlékeztetni, hogy mi is az igazi művészet lényege……és könnybe lábad a szemem, ha látom, hogy valaki mennyire tehetséges……és így tudja azt átadni…) Egyébként ezért is szoktam nyitott szemmel járni, film-dal, könyv- hozhat be mást az életbe, amire nem is számítasz, és csak gazdagít, tudást bővít, világnézetet szélesít, ízlést formál.


Írjátok meg mely előadás tetszett tőle nektek a legjobban. 😊 Érdekes megnézni egy korai és kései videót tőle, honnan hová jutott el, mennyit fejlődött, és dalválasztásban is mélyült az ő maga ízlése, stílusa is, véleményem szerint. Nem csak covereket hoz, hanem saját maga írt darabot is. És ki tudja, lehet miközben hallgatjátok, feldob valaki mást, újat, aki szintén elragadja, felkelti figyelmed.


Lesznek még ilyen „ajánlásaim”, akik úgymond no name-ek, de mégis finom „gyöngyszemek”, nem kommerszek, de annyi értéket hordoznak magukban és abban, amit képviselnek.


Akiket érdekelnek majd „újak”, érdemes lesz követni a következő bejegyzéseket itt, a zenei kategóriában.


kép: pixabay.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tetszik a tartalom amit nálam olvasol? Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót

 

Örülök, hogy Nálam jártál! Amennyiben tetszett az itteni tartalom, iratkozz fel hírleveleimre, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót