A művészet összetett szépsége

Szerintem ez a táncban rejlik.

Miért? 


Mert több, más ággal is összefügg, hozzájuk kapcsolódik, kiegészítik egymást, és „összeeresztve”, más művészeti résszel- és valljuk be eggyel talán mindig lesz, a zenével- egy igazi felejthetetlen élményt nyújt.


Nem célom a táncról magáról beszélni, azon kívül, hogy mindenki tud. Igen. Mindenki. Csak más a testfelépítésünk, más mozgáskultúra állhat jól, meg kell tanulni jól használni a testünk, ráérezni a bennünk lévő ritmusérzékre, fejleszteni azt, és más az az igény, ki milyen szintre emeli fel ezt a tudását. Mert bizony az ott van. Hisz elindul benned a „boogie”, ha hallasz egy jó zenét, igaz? Ennyiben vagyunk mások, hogy más mindenki mozgáskultúrája és mozdulatainak esztétikája.

(Az is igaz, hogy kell hozzá, ha társas táncot jársz, egy nagyon, de nagyon jó vezető. Akkor mindent meg tudsz csinálni! De ezekről később.)


Ha tánc, akkor mozgás-egészség. Ha tánc, akkor zene. Ha tánc, akkor éneklés-dalok. És ennek a művészi hármasnak az egysége olyan inspiráló bomba, mely talán egymásért is, egymásból születik meg, a legkomplexebb élményt adja, és a legélvezetesebb az összefonódása. Ha születik egy zene, kell rá dalszöveg, vagyis éneklés. De ha magában születik egy zene, arra születhet egy koreográfia. Ha születik egy dal acapella, arra is táncolhatsz. A variációja ennek a hármasnak végtelen és valahol elválaszthatatlan. 


Ha úgy szeretném kisebb címszavakba összeszedni, mint a színháznál, mi a tánc Nekem…. 

A tánc, tudjuk az egyik legszuperebb önkifejezési eszköz. 

Egészséges. 

Karban tart. 

Formál. 

Hozzád tesz. 

Tartást ad. Mint ahogy írtam, hogy a zenész sem tudja letagadni, hogy zenész, a táncosoknál is már a testtartásánál látod. Nyilvánvaló jele van. 

Táncolni-önismereti alap-mert ismered magad, a tested, és ki tudod belőle hozni azt, ami benne rejlik. Ismered, mi áll jól, mely szögek, és miben vagy szó szerint szép, miközben mozogsz. A táncot, millió stílusában lehet tanulni. Tanulható, vagyis ez a készség ott van és fejleszthető. Mindegy, ha csak te ki akarsz kapcsolódni, vagy magad ilyen szinten is kiismerni, vagy másoknak is örömet okozni a táncoddal.

Igazi örömforrás.

Igazi felszabadító erő.

Kikapcsolódás.  

Önszeretet. Szereted a tested, mely kiszolgál téged abban a mozgásban, amit létrehozol.

Behívsz másokat is. 

Érzel. 

Ajándék. A mozgás szabadsága….a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk.

Amikor megkérdezik, sportolok-e, és én azt mondom, hogy igen, táncolok.

Teremtés. 

Történetmesélés.

Lelked kihelyezése a parkettre.  

Lábaid rezgése, ahogy érződik szíved dobbanása benne.

Alkotás szavak nélkül. Dallamra. Ez néha sokkal nehezebb is, mint akár verset írni. Mert igen, a tánc akkor már alkalmazkodás egy másik ághoz, együttműködés. Tánc-mozgás-mozgáskultúra-színpadi mozgás-mozgásszínház. Összefüggenek, de külön dolgok. Lesz szó róluk. 


És ha van is egy zene…megannyi feldolgozása lehet, többféleképp kelhet életre mozgás formájában és most erről szólnék. 


Nem sokat, mert a megosztott videók önmagukban annyi erőt hordoznak, hogy maradjanak azok úgy, inspiráló élményként meg számotokra. 

Most jöjjön az „élvezet”. 


Én imádok szabadidőmben koreográfiákat nézni. Imádom látni, ki hogyan dolgoz fel egy-egy számot, hogyan alkot egy dalra, egy zenére. Szeretem nézni a történeteiket. Ahogy átadnak.  Az ember szép érzéke is fejlődik tőle. Amit most hozok, az ezeknek a szépeknek a halmozása. Nem lehet róluk sokat beszélni, egyetlen dal három értelmezésben- átadják, eljárják azt. 


Született egy dal egy huszonéves srácban, sláger lett, és ihletett. Ez a művészet csodaszép és mámorító szépsége. Hogy jó értelemben fertőz. Hogy megihlet. Egy zene, egy dal—koreográfiákat. Másabb zenei feldolgozásokat. Cover-eket. Két-három-négy perces lebegést. Hogy egy ember szellemi, művészi terméke további alkotásra csábít. És vonz. Téged is….teremteni. Ez a művészeti csoda. És így kapcsolódik szorosan össze ez a hármas, amiről többször írtam már itt: zene-dal-tánc. Bármennyire negálható, igazi érdemi értékéből a táncnak jelentősen veszítve van, ha nincs alatta dallam. Az teremt atmoszférát, az viszi előre. Persze, megteremthető az alkotóból magából is, de az nagyon sok energiás munka, több éves tapasztalat, profizmus. A zene és tánc már igazi páros- mindig együtt kell járniuk a várt hatás elérése érdekében.

Így is jön sorba, így indít be embereket. Így hagy mély nyomot Benned, csupán nézőben is. 


A következő csak pár példa a láncsorozatból (mind egyedi, mert hisz mások az alkotók)- de az általam talált legminőségibb feldolgozásokat osztom meg  (hátha találtok ti is még, ha szemeztek köztük) : 

Az eredeti dal a sokak által ismert Lewis Capaldi: Someone you loved  c. száma.


A dal meghatóan kifejező értelmezése egy kortárs koreográfiában: itt


A dal instrumental feldolgozása zongorán és csellóval, szintén egy kifejezetten erre a formációra szánt tánc előadással. A művészek kollaborációjával egy ilyen előadáshoz valami teljesen új születik meg. Ez az alkotás folyamata és végterméke röviden az „ihlet az ihletettségből”.  Itt a videó. Nemcsak a teremtett előadáshoz, hanem alkotókhoz is hozzátesz egy ilyen művészi együttműködés.


Valamint, íme egy zenei átdolgozás (bár ebben nem csak az eredeti kiinduló dal van, hanem több összemixelve)-latin táncos koreográfiával. A stílus neve Bachata. Ismered? A zenei stílusról és erről a társas táncról fogok írni bővebben- hogyan ismertem meg, miről ismerhető egyből fel, ha egy szám „bachata”, fűződnek hozzá személyes élményeim, tanultam is és táncolom is 😊 Különleges esztétikai szépsége és egyedi ritmusa másabb a latin táncoktól mint pl. a salsa. A videó itt megnézhető.


Látjátok, mennyi féleképp lehet értelmezni valamit és megalkotni rá a saját világod. Volt egy dal – a dalra egy koreográfia – aztán más zenészeket is megihletett, táncosokkal egyetemben, aztán egy teljesen más stílusú, popból bachata remix lett belőle és arra is született egy bachata táncos feldolgozás.


Ez csak pár példa a zene táncra gyakorolt inspiráló erejére, sokrétűségére, összetett szépségére, és gyümölcsöző együttműködésére is. Az utolsó videót pedig direkt hoztam átvezetésképpen a következő írásomra majd. 


A tánc, mint mozgás fontos szerepéről mindent tudtok, én olyan táncstílusok bemutatásával, inspiráló videókkal jönnék, amit magam tapasztalatán tudok figyelmetekbe ajánlani.  A néptánctól a latin táncokig sokféle műfajt tanultam és jártas vagyok bennük, színes lesz a kategória. Ha csak nézelődnél – lesz mit, ha valami kifejezetten érdekel és szeretnéd kipróbálni vagy komolyan tanulni is szakmailag elismert emberektől, tudok csoportokat, tanárokat is ajánlani majd Nektek. A podcast adásokban is tervben van több, különböző táncos műfajban jártas személy meghívása, akik még profibban tudnak majd Nektek mesélni a tánc világáról. 


Ez az időszak a táncos eseményeknek is nagy érvágás volt. Várjátok vissza? Ti táncoltok? Mit pontosan? Vagy mely stílus érdekel titeket, hogy többet hallanátok róla, esetleg akár tanulnátok is? Ha egy szót kéne írni , mivel jellemeznétek, Nektek mit jelent a tánc?


kép:pixabay.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tetszik a tartalom amit nálam olvasol? Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót

 

Örülök, hogy Nálam jártál! Amennyiben tetszett az itteni tartalom, iratkozz fel hírleveleimre, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót