Tavaszi séta művészetre hangolva

Tavasz. Amint kimondjuk ezt a szót, tudunk társítani hozzá, egy illatot, egy színt, egy érzést. Virágzásban, növekedésben van minden…az utcán a virágok illata beleng mindent, szépen kezd minden zöldellni. Az ember léptei könnyebbek, több szabadtéri programot tudunk csinálni, sétálni, felfedezni új területeket…. 

És most? Ebben a helyzetben, amiben egy éve vagyunk, a legtöbb program, amit tehetünk, az a boltba és munkába való lejárás? Vagy mégsem? Mit kezdjünk magunkkal, amikor mindenütt ott van a félsz az emberekben, vagy éppen pont, hogy nem, mennyire tudjuk élvezni az élményt, hogy legyen befogadva, amikor az ember a friss, tiszta levegőt sem tudja szabadon beszippantani? Mennyire fogadható el az, akármennyire is a mi épségünkről van szó, hogy már a szabad levegővételben is gátolva vagyunk? Mennyire könnyű így a lépés? Mennyire jutunk élményekhez? Mennyire hívható ez így Életnek? 

Nem szándékom a helyzetet elemezni, főleg, mert ott kezdődik,hogy vagy mindenki tényleg betartja, vagy senki. Annyit azonban mondok: szabad emberi jog a levegővétel. Senki nem korlátozhat abban, hogy oxigénhez juss, ahhoz juttasd magad, az agyadat, minden sejtedet. Hogy ÉLJ.

Mi lehetne így a motiváció? Sok ismerősömtől hallom, hogy már nem mernek elmenni, sétálni sem. Hidd el, pedig ez a legalapvetőbb és legtöbb, amit az egészségedért tehetsz. Pláne, ebben az időszakban. Erősítsd a legtermészetesebb móddal az immunrendszered! Mozdulj ki! Nem kell utaznod hozzá, csak egy 20 perc, minden nap, vagy minden másnap, hidd el, ennyi, amit igazán tegyél Önmagadért! 

Nemcsak, hogy a talán tényleg megérkező tavaszi friss levegőn lehetsz, hanem megmozgatod az izmaid, élvezed, hogy tudsz járni-épen (hidd el, majd kiderül miért írom ezt), adj hálát az Életért. Kívánom, hogy legyen lelki erőd elindulni, felöltözni, találni egy úti célt, vagy éppen csak elindulni…amerre vezet az út.

Íme pár tipp, amivel nem szokványos módon- lehet sokaknak nem is természetes ez, vagy élvezetes, -de kitörhetsz a mostani hétköznapokból. Aktuális lehet, hogyan kapcsolj ki, hogy ne gondolkozz semmin, csak add át magad apró csodáknak a természetben vagy séta közben. Felfoghatod játékosan is, csak járj figyelmesen, ne a távolságot figyeld, hanem találd meg a közelséget, hogy elérjenek hozzád pl. ilyen élmények: 

   -Állj a napfényben legalább 3 percig. Fordítsd felfelé az arcod, hunyd be a szemed, add át magad neki. Hadd járjon át. Képzeld azt, hogy a napfény, mint legerősebb D-vitamin a fejed búbjától a lábad ujjáig hatol. Kövesd az útját magadban. Lásd, hogy benned végigmegy és kitölt. Ezt fentről-le, lentről-fel csináld meg. Akár többször egymás után. 

  -Menj ki egy közeli erdőbe. Hallgasd a csendet! Ne a forgalmat figyeld, töltsd meg tüdődet levegővel. Ez ma a legnagyobb ajándék. Töltsd meg magad a csenddel. Ne vigyél magaddal zenét…

  -Mert legyenek dallamaid vezetői a madarak énekei. Állj meg egy percre és gondolkozz el, vajon milyen madár lehet az? Akár fel is veheted és hallgasd otthon vissza. A legnaturálisabb hangok, szokasd hozzá füleidet. Máshoz vagyunk szokva, de érdemes kipróbálnod 🙂 Főleg, ha a monotonitás zaja már üvölt benned. Hallgasd meg a csendben, ahogy az énekük megtöri azt, és mondom, ha nem is élvezed, állj meg azért, hogy találd ki, milyen madár az, vagy keresd meg, hol ül pontosan:)

  -Vigyél magaddal fényképezőgépet. Ne telefont! Fénykepezőt. Emlékszik még rá az ember, milyen a hagyományos fényképezőgép? Vagy digitális gépek? Keress érdekes növényeket, virágzó, illatos virágokat, állj meg egy folyamat közepén, figyeld meg a környezeted, és csinálj fotókat. Kapj el egy pillanatot. Helyezd másra a fókuszt, mint eddig. Nézd máshonnan a dolgokat. Térdelj le, vagy állj fel egy padra…nézd onnan,mi vesz körül. Biztos észreveszel olyat, amin mosolyogsz majd. Ami új, ami tetszeni fog. Ne számítson, ha másnak néznek. Nem vagy Más, hanem feltalálod magad. Ennyi az egész. Most Te kapcsolsz ki.

   -Sőt, ha jól érzed magad, behunyt szemmel tárd ki a karjaid, és tégy egy kört magad körül. Tudom, hülyeség…azt mondod. Ekkor azonban magadba öleled a világot, és az univerzum hálás lesz később neked ezért…hidd el. Mert megélted a pillanatot, annak jelenében és mélységében. De csak akkor csináld, ha tényleg jól érzed magad! 🙂 ( Ha akarod és számít, nézd meg előtte, hogy van-e ott valaki, és utána csináld. Nem azért, mert szerinted bolondnak néznek, hanem mert az a perc tökéletesen legyen csak a Tied.)

   -Amikor a természetben vagy, ne vigyél telefont magaddal. Vagy szigorúan ne vedd elő. Sőt, tedd repülő módra, hogy semmilyen pittyogás ne billentsen ki abból, hogy Te most végre nem a mókuskerékben vagy. Ennyit megérdemelsz, nemdebár?

  -Vigyél magaddal egy jó könyvet (pl.ezt.). Ingyen van, ha leülsz egy parkban, és olvasol.

  – Ölelj meg egy fát! Sokan bolondságnak tartják, de ha nem próbálod meg, nem tudod meg talán soha, mennyire feltöltene energiával! Mindig arról az oldalról tedd ezt, ahová éppen ráesik a fény a fára. Ekkor még több energiával töltekezel, mert a fa energiaszintje is magasabb. Érintsd hozzá akár még a homlokod is!  

  – Amennyiben szeretsz rajzolni, vigyél ki egy kisebb és könnyed rajz felszerelést, ülj le egy fa tövébe, vagy egy padra, és készíts akár kisebb skicceket, mintákat. Lehet a környezetedből, vagy fejből, ami éppen eszedbe jut, és ahonnan kapod az ihletet 🙂  

  – Koncentrálj egy padon ülve, behunyt szemmel a környezeted hangjaira, halld meg a legkisebb zajt is, szűrd ki egészen a legapróbb megmoccanásokig. Behunyt szemmel, ha hallasz egy hangot, a fantáziád máris beindul, vagyis akár elindulhat benned egy történet is, képek sorozata, amit a hang köré építettél fel! Benned folytatódhat az, ami csak egy hang meghallásából indul! Honnan indult és hová érkezik meg? Csak rajtad múlik. Nagyon szórakoztató tud lenni!  

  – Játssz a lépéseiddel. Ha erdőben vagy és egyre mélyebbre haladsz, úgy erősödnek azok a hangok, mint a szél fújása- a lombkoronával való játéka, a levelek zörgése, sistergése, ha talán esik az eső, és ahogy kopog a cipődön, esernyőn. Érezd át az atmoszférát. És figyeld meg a lépteidet. Járj gyorsabban, lassabban, menj sűrűbben vagy lépj nagyobbakat-hosszabbakat.Emelheted a térdeidet is-vedd fel a természet ritmusát-akár azért, amit érzékelsz, ha beleérzel pl. a fent leírt atmoszférába. (Amennyiben tényleg fúj a szél, vagy esik az eső.) Úgy váltogathatod és úgy játszhatsz vele, ahogy szeretnéd. Megteremtheted saját „zenédet” a természettel. Sőt, ki mondja, hogy ne kezdj el táncolni akár, vagy ne vigyél magaddal kisebb pokrócot, és ülj le tornázni vagy jógázni? Utóbbihoz azért válassz valami tényleg zavartalan helyet.:)  

  – Ha nem egymagad mész, akkor olyat is kitalálhattok, hogy virágot szedtek, vagy gombát kerestek, vagy különleges növényeket,amit nem ismertek próbáljátok megtippelni mi az. Olyat is csinálhattok, hogy lóheréket gyüjtötök- adjatok magatoknak időlimitet, és az „nyer”, aki többet talál 🙂

Nagyon sok más dolog létezik, amivel kikapcsolsz és mégis a legfontosabb történhet: töltődsz belül. Kilépsz abból a közegből, melyben több mint egy éve valószínű, hogy a 24 órából többet érzékelsz már úgy, hogy be vagy zárva, vagy korlátozva vagy. A séta, kisebb túrák megtételében nem korlátoz senki. Te döntöd el, milyen programot tűzöl ki, akár munka után, akár már következő hétvégére. Egyébként, a fenti tippekhez nem kell utazz, és mégis, ha kipróbálod, egészen új és másfajta érzésekhez, élményekhez juthatsz, mint a bent történő programok, amik talán már nem töltenek fel úgy. Valamint egészséges és felszabadító lehet. 

Sétálhatsz úgy is, hogy csak mész, mész, előre….álmodsz és tervezel magadban, elképzeled, milyen lesz újra élni. Belül úgysem vagy korlátozva. Akkor plusz töltetet is nyerhet a dolog: látod magadban, hogy nemcsak mész, hanem tartasz valahová!

Jó töltődést, élménnyel teli sétákat/túrákat kívánok! Reméljük, hamarosan véget ér ez a helyzet, melyet legtöbben egyre inkább bezárásnak élünk meg. Ha van még kreatív ötleted, hogyan tegyük az egyszerű sétákat is, ilyen helyzetben még inkább élménnyé, oszd meg itt nyugodtan! Illetve, bátran írjatok, ha kipróbáltátok valamelyiket, érdekel, miket tapasztaltatok, hogyan éltétek meg! 🙂

Kép: saját

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tetszik a tartalom amit nálam olvasol? Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót

 

Örülök, hogy Nálam jártál! Amennyiben tetszett az itteni tartalom, iratkozz fel hírleveleimre, hogy ne maradj le az újdonságokról!

A “Feliratkozás” gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót